Sukkerafhængighed Sukkerafhængighed - Skønne kager

Nogle eksperter mener ikke, vi kan tale om sukkerafhængighed.

De mener at sukkertrang udelukkende er et spørgsmål om stabilt blodsukker… Læste jeg i en artikel her forleden.

 

Det ville jo være ret nemt så, at komme fri af slikposerne…..

Er du enig i, at det er så nemt? At det kun er et rent fysiologisk aspekt?

 

Jeg holder på, at hos en hel del mennesker, er der ret mange emotioner, altså følelser, som for eksempel nydelse og trøst, forbundet med at spise sukker!

Som gør at vi, selvom vores blodsukker er stabilt, vil vælge at spise sukker alligevel.

 

➢ Så længe det ligger i vores automatiserende vaner, at spise det, vil trangen og sukkerafhængigheden igen og igen udløses… Lige præcis når vi kommer i de situationer, vi har koblet sammen med at: Nu er det godt med sukker, det hjælper, det er dejligt, det plejer jeg…

 

Sukkerafhængighed der er koblet til emotioner – dine følelserSukkerafhængighed

Vi bruger typisk sukkeret til at skifte humør eller tilstand.

→ Fra ked til gladere, fra træt til mere overskud.

→ Fra ensomhed til at føle der kommer omsorg.

→ Fra kedsomhed til at føle sig tilfredsstillet.

★ Det er samtidig min erfaring, at der på én og samme tid er et ønske om at slippe sukkertrangen…

… men på den anden side er en modstand, som lyder i retning af:

“Jeg kan ikke forestille mig at leve uden sukker. Eller noget i  mig vil bare IKKE stoppe”.

 

Så der kan faktisk være en direkte mental og emotionel modstand mod at slippe sukkertrangen!

 

Det er et emotionelt dilemma, der skal løsnes op for, som et stabilt blodsukker ikke kan hamle op mod.
(Det synes jeg også er bevist i og med, at det ikke rigtig hjælper at gå på kur (hvor der altid er tænkt i stabile blodsukker) – på den lange bane. Det er set mere end én gang at den søde tand vender kraftigt tilbage, og kiloene ryger på igen).

 

….. Og her er vi ofte ovre i at det ”er snyd” at skulle undvære nydelse, for vi bruger guf til at opleve nydelse. Det er jo en fuldbyrdet nydelsesproces at spise sit ynglings guf.

 

★ Samtidig er det jo for de flestes vedkommende også blevet lig med, at der sker noget godt, når vi får sukker ⬇

●  Helt fra barnsben, har vi fået slik hos bedsteforældrene og fredags/lørdagshygge.

●  Vi får slik til vores egen og andres spændende og sjove fødselsdage også.

●  Vi hygger sammen med kæresten i biffen med slik, popcorn og cola.

 

Så rent kulturmæssigt er vi også påvirkede til at sætte velbehag og glæde sammen med sukker.

 

★ Men vi bruger også sukkeret til at få energi – hurtigt, rent fysiologisk ⬇

Fordi sukkeret i sig selv er vanedannende, og fordi vores hjerne fungerer som den gør: Den automatiserer rigtig mange handlinger, så vi ikke skal bruge krudt på at finde ud af hvad der er bedst at gøre, hver gang vi gør noget, igen og igen…

 

Så skal der altså ikke opleves en god effekt af sukkeret ret mange gange, før end at hjernen siger ”Ahhh god nem løsning”. Det vil jeg ha´ til at blive en vane!

 

Det betyder, at hvis du har tendens til for eksempel, at købe dit slik i en SevenEleven butik, så er det ret sandsynligt, at hver gang du passerer en SevenEleven, som du har købt guf fra nogle gange, automatisk vil få trigget en lyst til guf i dig:

”Det sted der ik. Der kan du købe noget, der smager godt, og du kommer i godt humør, du får overskud, du finder trøst” – og din lyst er vækket.

 

Det hedder Ankring, den kobling der sker der.  Som er nøjagtig det samme, der sker, når vi lærer at rødt lys betyder STOP og grønt lys betyder KØR. Det sker selvfølgelig hurtigere for nogle end for andre!

★ For ikke at nævne modermælken og modermælkserstatning. Det er også sødt, og der er lagret SÅ mange tryghedsaspekter i amningen og den første tid med nærkontakt, for de flestes vedkommende – eller længselsaspekter – som kan komme til udtryk i en trang til at drikke og smage søde sager, alene på den konto.

 

Det gode er, at hvis du ikke kan bryde de ankre, dine vaner eller de mentale og emotionelle koblinger du har til sukkeret – af dig selv, så kan du får effektiv hjælp til at bryde din sukkerafhængighed her.

★ Læs om mit online forløb ud: “Slip fri af din sukkertrang”.. Bare fordi du vil af med den

 Link til ”Varigt vægttab” – Hvordan opnår du det?

 

Stabilt blodsukker og SukkertrangSukkerafhængighed - hold blodsukkeret stabilt

Men men men, det er alligevel vigtigt at kigge på det blodsukker!!

Det hjælper så afgjort på din sukkertrang, at holde det stabilt.

Altså det hjælper til med at holde dit energiniveau højt dagen igennem, og på den måde vil du ikke udsætte dig for den fysiologiske ”Jeg-vil-ha´-hurtig-energi-trang”.

 

Du kan holde blodsukkeret stabilt – og en del af den trang til hurtig energi væk – ved:

✿ At spise proteiner, olier og fibre, især til morgenmad og frokost, så er du meget bedre rustet mod eftermiddagens træthed og sukkertrang.

Men meget gerne til alle dine 3 hovedmåltider, og efter træning.

 

✿ At spise op mod 1 kilo grøntsager – en del af dem må gerne være smoothies og juices.. Så har du god energi og er fyldt op næringsmæssigt. Jo mere økologisk og biodynamisk, jo færre affaldsstoffer og kemisk fedt får du ophobet. Og jo mindre skal din lever arbejde, og jo mindre sætter sig til appelsinhud på lårene.

 

✿ Spis dig MÆT i enten 3 stor måltider, hvor mætheden varer 3-4 timer. Det kræver proteiner, fedtstoffer og fibre. Eller spis flere små, de der gænse 6 måltider om dagen.

Jeg vil dog opfordre dig til at skifte ind imellem, mellem de to former for spiserytmer. For flere små måltider, øger på kort sigt dit stofskifte – især hvis du kommer fra kun at have spist 1 til 2 måltider om dagen.
MEN har den slagside at det efter noget tid, sænker dit stofskifte.

Stofskiftet bliver nemlig dovent af, at der med kun 2 timers mellemrum bliver tilført energi ind i din krop. Så det er ikke helt så anbefalelsesværdigt i min optik, med 6 måltider dag ud og dag ind, hele året rundt.

HUSK at drikke godt med vand, når du indtager mange fibre – især hvis du tager dem som separate tilskud!!

 

Sultfornemmelse og sukkertrangSukkerafhængighed - Kampen mod sult

Du taber dig også, når du mærker sult, men det betyder IKKE at det er godt og effektivt at sulte dig over tid!!

Slet ikke.

➽ Du begynder nemlig at ”spise” af dine muskler. På den måde sænker du din forbrænding.

Det betyder at du bliver federe selvom du mister omfang, fordi det du taber er væske og muskelmasse, og konsekvensen af det er at du bliver endnu “federe” og nemmere tager på efterfølgende

 

➽ En anden konsekvens af at gå og sulte sig, er at udsulten opfattes som om der er sultefare, hvilket på et tidspunkt typisk vil få dig til at gå amok i mad og guf, for at genoprette balancen

 

➽ Du kommer samtidig i mangeltilstande, der gør at dit immunforsvar ikke kan fungere optimalt.

 

➽ Og har du en sukkerafhængighed, så vil den på et tidspunkt eksplodere, og få dig til at æde løs af alt muligt sødt. I meget lang tid.

Fordi et karaktertræk ved afhængighed netop er, at den er til for at bekræfte sin berettigelse – derfor virker den så stærkt.

 

Men det er godt for dig at føle sult, inden du spiser. Simpelthen vente med at spise til sultfornemmelsen opstår.

 

Sult er en naturlig refleks i din krop. Som gør din krop rigtig klar, til at reagere positivt på det mad, der kommer. Spytsekretion, så maden fordøjes godt fra start, fordøjelsesvæskerne aktiveres, og kroppen kan sende energien hen, hvor der mangler næring og opbygning. istedet for på lager, fordi der ikke er brug for energien nogen steder – lidt firkantet sagt.

➽ Mad efter træning giver stabilt blodsukker. Det er også derfor, det er er utroligt smart at spise en god portion mad lige efter din træning. Det stabiliserer lynhurtigt blodsukkeret, nærer musklerne så de vokser hurtigere, og du får mindre ømhed – og det du spiser ryger i musklerne, ikke i fedtdepoterne, når det er indenfor 1 time til halvlanden efter din træning.

 

➢ Det er faktisk også her, du kan spise en is eller lidt guf, hvis du vil. Fordi på det her tidspunkt ryger det ikke i dine fedtdepoter, selvom det er en is… Det er musklerne, der sluger den energi der er i isen. Det er klart at foretrække, fremfor at det sætter sig i fedtdepoterne.

 

OBS! Ensformig kost menes at medføre væskeophobning i din krop. Så det er endnu et godt argument for at lave en rotation: Skift i få og flere måltider pr. dagen, samt variere din kost.

★ Link til ”Vand i kroppen – Her er din Guide til at komme af med vand i kroppen”

 

Vil du have hjælp til at slippe din sukkertrang eller sukkerafhængighed?

Så er du mere end velkommen til at kontakte mig, og få en lille snak eftersom at mine klienter oftest får fjernet deres sukkertrang på bare én session á 2 timer.

 

NB! Du kan sagtens ringe til mig og få en lille snak, så du kan blive afklaret, om du skal det ene eller det andet.

Ellers tilmeld dig mit nyhedsbrev, og hæng lidt på. Du får mange gode råd, og får mulighed for at få, de tilbud jeg løbende sender ud.

 

Kærlig hilsen Gitte Gade

 

Gitte Gade

 

 

 

 

 

 

“Jeg hjælper kvinder med én gang for alle at sige farvel til elevatorvægten og goddag til drømmefiguren ved at få bugt med de tanker og vaner, der får kiloene til at komme igen, hver gang de har tabt sig”.
Jeg er uddannet Psykoterapeut, Fysioterapeut, Healer og Clairvoyant.

★ Kontakt mig … fordi du gerne vil vide hvordan jeg kan hjælpe dig