Overspiser du jævnligt?

⇝ Lægger du mærke til din overspisning? …

En af mine første klienter for mange år siden, var en skøn kvinde, der helt klart spise for meget af alt. Det kunne jeg høre når hun fortalte om sine vaner, men hun kunne ikke mærke det selv. Hun var helt overbevist om at hendes problem blot var chokolade og den nærmest eneste årsag til hendes +20 overvægt.

Jeg husker tydeligt at hun med meget ærligt ansigt og mimik (for det var sådan hun oplevede det) fortalte mig, at hun virkelig kun spiste én portion til aftensmad. Godt nok ikke en lille portion, men altså kun én.

Vi arbejdede på tallerken mængden den dag, for at hendes “øjne og indre overspiser” kunne acceptere en mindre portion. Der var meget stor frygt for at sætte den portion ned. Altså ikke i hendes intellekt og normale tanker, med den del der sørgede for at hun spiste rigeligt, dén var frygtsom og mistænksom – det drejede sig jo om overlevelse og om at kunne klare livet rent følelsesmæssigt … Men vi kom et godt stykke.

Lige inden hun går, smider jeg et spørgsmål, om hun ikke kunne spørge sin kæreste om, hvor meget hun spiser der om aftenen …

Næste session vi havde, kom hun med stor øjne og sagde; “Ved du hvad, jeg blev helt irriteret på dig sidst, fordi du ikke ligesom forstod at jeg kun spiste en portions aftensmad ….  Men det er jo løgn!”

“Jeg opdagede, at jeg faktisk tager 3 portioner nogle dage!!?? Det er for vildt Gitte – hvordan har jeg ikke kunne se det??? Min kæreste turde dårligt indrømme at han godt vidste, at jeg tog flere gange, og var helt opslugt når jeg spiste. Altså umulig at komme i kontakt med, før til slut i min spisning” .. Shit …

… Det arbejdede vi så videre på hende og jeg.

Men så ubevidst kan det være!

⇝ Ubevidst eller bevidst overspisning

Det kan være så ganske uerkendt og ubevidst at vi overspiser, men det behøver det ikke at være.

Vi kan sagtens både vide det helt konkret eller bare gå og småane det, uden at vi egentlig synes at vi overspiser, sådan rigtigt.
Den erkendte overspisning lyder på, at du ved, at du ikke kan holde dig fra chipsne, eller kagen eller alt der kan spises på visse tidspunkter derhjemme, eller i løbet af måneden (som kvinde).

Eller at du ved, at du spiser på bestemte eller alle former for følelser:
Glæde, ked af det hed, usikkerhed, alenehed, når du føler dig træt og presset, når du føler dig i vældigt og særligt godt humør …

Det kan også være at du kan finde på at køre ud om aftenen efter din ynglings chokolade et sted, fordi din trang ellers driver dig til vanvid !?

Eller når de pressede følelserne tager dig, og du pludselig har fået spist 1-2 liter is … drukket over halvlanden liter cola eller endnu værre cola zero sammen med noget spiseligt.

Du ved det hele, men du kan ikke stoppe det.

⇝ Det er dét der er problemet

Du har ikke viljestyrke nok – tænker du måske?!

NEJ siger jeg, du er simpelthen styret af stærke mekanismer i din underbevidsthed, som intet har med din reelle viljestyrke og kraft at gøre, intet. Det behøver du ikke ponke dig selv med mere, fra i dag af …

 

⇝ Overspisning styres af indre dæmoner

Det er din hjerne der aktiverer lysten og ikke mindst den uovervindelige craving/trang til at spise noget.

Det gør den på basis af at ville dig det godt, at du skal have det godt med dig selv … Paradoksalt nok.

Der ligger hukommelsesspor gemt i det underbevidste, som rummer historier om hvor dejligt det er at guffe og spise. Hvor godt du kan få det, hurtigt.

⇝ Hvor nydelsesfuldt du kan få det øjeblikkeligt.

⇝ Hvordan du hurtigt kan glemme de hårde, ubehagelige følelser af afvisning, ikke føle dig god nok eller forkert og som en fremmed blandt andre.

Det bliver så til den strategi, hjernen betragter som måden du kan ændre dit liv på, til det dejlige – i øjeblikket. Så du bliver glad og har det godt, er tilfreds med dig selv og dit liv …

⇝ MEN …

Efterfølgende så kommer der kæmpe frustration væltende ind – en anden del af dig.
Den del der udemærket godt ved at det simpelthen er ude af din kontrol, at det ikke hjælper på sigt, men snarere gør alting værre.

For du bliver tykkere og problemerne i dig er ikke forløste eller ændrede.

Den del som igen og igen får dig på kur. Eller ligger og pitcher en evig snak i hovedet om at der skal ske noget, noget er galt, hvad må du spise og hvad der er noget skidt, du er for tyk, det kører af sporet og stopper aldrig – og som giver smerte, sorg og nogle gange desperation.

Det er selvfølgelig gradueret fra person til person hvor desperat, ked af det og frustreret man er, det siger sig selv.

Men det er ikke dig, der styrer hvad der sker, det er din underbevidsthed, altså dine følelser og din spisetrang dybest set.

Det kan dog ændres, uanset hvor uoverskueligt det føles, eller hvor stærkt spisetrangen og spisemønstrene har fat i dig, så kan det ændres, med teknikker der er gearet til at skabe forandringer, altså gearet til at ændre mønstrene og fjerne spisetrangen. Men det kræver at du rækker ud efter hjælp.

 

⇝ Momentvis kontrol – er ikke lig med afbalanceret spisning

Når vi ikke får bearbejdet
vores tilknytning til maden,
overspiser og styres af
cravings, så hviler hele

vægttabs problematikken på vores viljestyrke. Den kan være rigtig stræk, og med den kan vi opnå gode resultater.

Men den overmandes altid, før eller siden, af handlemønstrene vi har i os.

Den taber igen og igen til kræfterne i underbevidstheden, og det synlige resultat hos dig er at vægten stiger, og alt det du har knoklet for forsvinder.

Tit går der rigtig lang tid, før end vi kan mobilisere viljestyrken igen. Flere år faktisk ..

Afbalanceret spisning opstår altså ikke fordi vi sætter viljen ind, eller beslutter os for det. Det sker først, når du ikke længere har de tilknytninger til maden eller sukkeret, som du lige nu sidder med.

⇝ Der er nemlig et bånd mellem dig og de ting du allermest nyder at spise og drikke

En form for kærlighedsbånd, hvor tosset det end lyder ..

Men der gemmer sig tit en meget kærlig historie om at cola for eksempel er den bedste ven din hjerne kan komme på du har dig! Den har aldrig svigtet, kan altid komme når du kalder og den har trøstet mange, mange gange, over and over again.

Du er måske knyttet til slik, pizza, ostemadder, chips, is, sauce, burger, de varme hvide boller, mad – det kan bare være mad generelt, alt mad.

Det din hjerne går efter er tilfredsstillelse. Nydelse. Kærlighed. Den gode følelse indeni. Den der lækre oplevelse …

… Og det kan være ret ekstremt. Det kan for nogle være en kæmpe protest mod at ændre på NOGET, ved dem selv. Så det er form for protest-jeg -gør-lige-hvad-der-passer-mig og jeg-DYRKER-mit-begær-efter-COOKIES-eller-mad …

Det kan være så stort et fix at det er ubeskriveligt, og på niveau med hårde stoffer. Men det er lang fra normalen!

link til selvsabotage!!!!!

Dybest set, skal vi jo blot føle sult, når der skal energi ind og føle mæthed, når kroppen ved at nu er der tanket nok op, mavesækken er fuld.

Men når vi taler om emotional eating og overspisning så er det ikke længere det styrende.

 

Du velkommen til at ringe til mig og få en uforpligtende snak om hvad der sker i dig, og hvor det går galt. Mærke efter om det er nu du skal gøre noget anderledes for at stoppe det frustrerende spiseri – og de kilo der følger med.

Sammen kan vi så finde ud af om min hjælp, er det skridt du tager for at stoppe din overspisning, stoppe at du spiser de ting du ved feder eller få din sukkertrang sluppet.

 

Kærlig hilsen