Vidste du at et for lavt stofskifte ofte bevirker, at du ikke kan tabe dig!?

➽ Vidste du, at det kan skyldes en hormonel ubalance?

➽ Vidste du, at det også kan skyldes at din krop ikke kan udnytte stofskiftehormonerne?

➽ Ved du, hvordan du kan få din læge til at teste dig RIGTIG?

➽ Ved du hvad der kan forårsage at dit stofskifte ændre sig og bliver lavt?

➽ Ved du, hvad du kan gøre for at støtte dit stofskifte?

➽ Ved du, at du godt kan være tynd, og stadig have et for lavt stofskifte – og at du kan lide af depression istedet!?

Er dit stofskifte for lavt, så kan du gøre nok så meget af det rigtige, for at tabe dig, men intet vil virke, heller ikke motion.

Den der sætning fra kvinder der siger: “Jeg tager på af et glas vand”… Kan tit være udsat for at blive mistroet for at lyve og skjule deres synderier.

Men det kan skisme være helt reelt, at en person tager på, spiser mindre, tager mere på, hvor motion ikke hjælper en dyt.

For er din krop I hormonel ubalance vil den have svært ved at afgive vægt. Du vil snarere tage på, selvom du spiser mindre eller lidt.

Eller dit vægttab stopper efter få kilo, og vil ikke rykke sig videre… Men højest sandsyneligt vil der være andre symptomer også.

Symptomer på for lavt stofskifte:

 • Du er meget meget træt, udmattet og har brug for mange hvil
 • Du går oftest i dørken allerede tidligt om aftenen
 • Du kan have hukommelsebesvær
 • Du er kuldskær
 • Du kan opleve gener fra muskler og led
 • Du oplever svækket muskelkraft
 • Du tager på selvom du måske samtidig føler en nedsat appetit, og spiser mindre end tidligere
…. Og lidt flere
 • Du kan have tendens til væskeophobning i kroppen
 • Du kan opleve forstoppelse
 • Din hud kan blive tør og ru
 • Din stemme blive hæs og dyb
 • Dit hår kan blive blive tyndere
 • Din puls kan blive langsommere end normalt
 • Du kan føle dig trist og deprimeret uden grund
 • Du oplever en nedsat stress tærskel og tolerance, i forhold til tidligere eller i forhold til andre
 • Der hvor du især kan se, du tager på er på dine sideben, dine flanker

Hvad er problemet?

Det er dine stofskifte hormoner det er galt med, du producerer ikke nok, eller der er noget der forhindre din krop i at producere dem eller udnytte dem.

Det vil sige du kan faktisk godt have hormonerne i din krop, men du kan ikke udnytte dem. Det hedder så et funktionelt lavt stofskifte.

Det er din skjoldbruskkirtel der ikke producerer det den skal af stofskiftehormoner. Skjoldsbruskkirtlen sidder i halsen lige under “adamsæblet”.

Stofskiftehormonerne skjoldbruskkirtlen producerer, hedder TSH, T3, det frie aktive T3, T4 og det frie T4. Det er det frie aktive T3, der er ret vigtigt for at stofskiftet fungerer, som det skal.

Det man typisk tester her i Danmark er TSH´en, og lægerne medindrager ikke naturligt det frie T3 niveau – og de skal nogle gange også argumentere overfor laboratorierne for at få det gjort.

Derfor skal du være lidt klædt på til at tage den snak med din læge, så i kan argumentere ordentligt. Det kan du blandt andet læse om i denne bog:

Nogle gode råd:

Det er vigtigt at spise kulhydrater, hvis dit stofskifte er for lavt

Det er ULTRA vigtigt med kulhydrater i din kost, hvis du lider af et for lavt stofskifte! Det vil bringe dig i større ubalance at undgå kulhydraterne. Ubalancer som:

 • Ekstrem træthed… Som der slet ikke er mere krudt tilbage i dig
 • Kulskærhed og du fryser (endnu) nemmere…
 • Større gener fra muskler og led…
 • Dårligere hukommelse…

Du kan spise bær, brune ris, banan og quinoa, som særlige gode kulhydrater, i denne her situation.

Din egen test

Du kan lave en lille simpel og helt uskadelig test. Det er ikke en certificeret og videnskabeligt dokumenteret test, men den kan give en indikator på at du mangler det vigtige mineral JOD!

Jodmangel menes indenfor funktionel og hollistisk medicin, at være hovedårsag til rigtig mange af de lidelse vi ser i vores tid.

Lidelser i stofskiftet, lidelser som ADHD og autisme også.

Det du gør er at købe en lille jodflaske i din helsekost. Du smørrer et par dråber ud på undersiden af din overarm – for eksempel, det farver nemlig huden lidt brun – og så venter du 24 timer eller natten over, på at se om det forsvinder eller om pletten stadig kan ses.

Er jodet absorberet af din hud, og pletten dermed er væk efter 24 timer, så indikerer det jodmangel… (Lad være med at vaske det væk I badet ;o)

Test af for lavt stofskifte hos din læge:

Hvis du kan genkende flere symptomer, så kontakt din læge, og få testet stofskiftet. Du skal bare bede om den rette test, og det er: TSH og det frie  aktive T3. (TSH vil automatisk være det der testes, det er det frie T3 du skal bede om at få med også).

T3 én skal ligge højt på skalaen, før end det er “godt nok”. Ligger det indenfor normalen, men lavt, så er “den gal”.

Altså så kræver det stofskiftehormon medicin. Mine informationer har jeg fra en læge,  ved navn Kirsten Flindt. Som også er funktionel læge og har en klinik hvor du kan få testet dig selv med netop de her briller på, som jeg beskriver. Men det er i privat regi, så det er egenbetaling. Det tænker jeg også er det værd, hvis du ikke får din læge med på T3 testen – det frie aktive T3.

Der er primært 2 typer medicin, lægerne bruger: Eltroxin eller Eutyrox – hvis Eltroxin ikke virker. De er begge ren T4.

Det andet er så Liothytronin som er ren T3. Men mange kvinder oplever at det ikke afhjælper tilstrækkeligt, fordi der stadig er problemer med at få omdannet medicnen, som med egen hormoner, så det kan udnyttes af kroppen.

Da kan man prøve med noget der hedder Thyroid… Som er et naturligt stofskifte hormon og en blanding af T3 og T4, og derfor mere effektiv.

MEN som sagt er det jo ikke noget du selv skal eller kan rode med, selvom du nu ved hvad medicinen er… Du skal testes.

2 erfarne behandlere af hormonproblematikker er Chloe Bjørk og Friedrich, Health Mentorer. Klik ind på deres site www. curame.com

De samarbejder også med en norsk læge, så hos dem er du godt dækket ind. På deres site er der også en behandlerliste, hvis deres pris ikke er til dit niveau. Jeg står der også, men jeg behandler ikke for disse hormonproblemer længere.

NB! Det er op mod 1 ud af 4 kvinder der lider af “uforklarlige symptomer”, der bunder i et for lavt stofskifte…..

Forgiftning af kroppen – der sænker stofskiftet

Overordnet kan man dele det op i 4 områder:

 • Det arvelige
 • Det toxiske
 • Det miljømæssige
 • Det emotionelle

Den arvelige faktor

Den arvelige faktor vil med stor sandsynelighed allerede vise sig som barn.

Hvor symptomerne ofte er: Kulskærheden, kolde finger og tær, brug for meget hvile og søvn. Tendens til tristhed, ikke lyst til at løbe rundt og lege – eller valget lander tit på stillesiddende aktiviteter, fordi barnet hurtigt bliver udmattet.

Lidt af de toxiske faktore

De toxiske faktore er for eksempel, at du danner antistoffer mod din skjoldbruskkirtel eller at der simpelthen sker en nedbrydning af kirtlen.

Det er noget der bliver udredt hos lægen eller de funktionelle læger.

De næste 2 områder, de miljømæssige og emotionelle, er de mest “spændende” i min optik, fordi her kan du faktisk selv gøre noget!

De miljømæssige faktore er blandt andet

✪ Tungmetaller, de påvirker dig negativ. Tungmetaller er amalganen i dine plumper – og flour – som virkelig kan anbefales at du får taget ud.  Det skal bare gøres på en bestemt måde, så du ikke får det direkte ind i kroppen igen. Der findes få hollistiske tandlæger, der har den sikre procedure.

✪ Det er også kobberforgiftning, som faktisk er et middel mod infektioner. Og som svineproducenterne tilfører grisenes foder, så de ikke bliver syge og dermed vokser mere og hurtigere.

Ydermere bruges kobberet ude på markerne, men det kan altså renses ud. Da skal du bare være godt fyldt op i vitaminstatus, spise fibre og drikke en masse vand.

Detox ikke uden vejledning!!

★ Link til “sådan holder du dig sund og velfungerende”

✪ Vitaminerne skal du have fordi de støtter leveren i sin udskillelse af affaldsstoffer. Fibrene fordi de transporterer giftstofferne til afgiftningskanalerne. Vandet støtter det hele

➸ …. og det duer ikke at bruge antiperspirant DEO med alun eller aluminium i. Det lukker nemlig afgiftningsporrene i armhulerne. Så det dutter ikke – ihvertfald ikke hvis du vil afgifte. Og SLET ikke hvis du Detoxer, det er jeg sikker på at du allerede har regnet ud ;o)

✪ Ydermere belaster sprøjtegiftene i fødevarene også din krop, dit immumforsvar, dine kønsorganer og dine kirtler generelt, og deriblandt din skjoldbruskkirtel og dit stofskifte.

✪ Det gælder også for ftahalaterne i plastik og andre plastikblødgørende stoffer – vandflasker og madopbevaringsbokse. Som sættes i forbindelse med appelsinhud og kemisk bundet fedt på lårene.

✪ – og selvfølgelig parabener i din kosmetik, dine cremer, sæber, din shampoo og balsam.

De mentale og følelsesmæssige faktorer – der kan medføre et for lavt stofskifte

Overskrifterne er: Store ambitioner og adskillelse – tab af det dybe nærværd. (Tab af vores reptile stamme ophav).

✪ Hvis du går rundt med indre stress over at livet opleves hårdt. Det kan godt være et godt liv, men det føles hårdt alligevel – og det er uforståeligt.

✪ Store ambitioner: Den BEDSTE mor, den perfekte kvinde for din mand, super krop, perfekt og stræbsom på job, den perfekte svigerdatter, en god håndfuld veninder der plejes, tid til dig selv – det kan bare ikke nåes!! For mange er det en evig stræben og en evig halsen efter idealer.

Og vores biologi er ikke skabt til det tempo, og det forbrug af mental energi. Vi driver rovdrift på vores hormonsystem.

✪ Men det er også tabet af nærværdet, tab af den helt urinstinkte samhørighedsfølelse. Hvor vi er omringet af vores børn, vores nærmeste, af dyr og naturen. Det er især kvinder og børn der lider under den manglende tid, og af adskillelsen.

✪ Samtidig med også mangel på kropskontakt generelt, mangel på hvile, på de bløde værdier og på kontakt til naturen.

➸ Så ud og sid op af et træ og tag 5-10 minutters ro i løbet af dagen, krammeputte med dine børn, sæt fut under nus og kram med din partner, få massage…. Begynd at sætte fokus på taknemlighed for de små som store ting. Elsk dig selv som uperfekt!! Så er du nemlig perfekt ;o)

Link til “Emotional release”

Hvordan vender du bøtten. Hvordan får du støttet dit stofskifte?

Du kan gå I krig med at læse om de naturlige hormoner. Du kan blive testet,  sætte ind via din kost og begynde at arbejde med dig selv emotionelt. Få skabt det liv du ønsker.

Det en funktionel læge vil gøre af tiltag, for at du får stofskifte i balance er:

 • Se på din kost, etablere livsstilændringer: Ren og nærende kost. Slippe ftahlater, tungmetaller, pesticider og alt det skrammel der…
 • Medicinering, gerne med de naturlige stofskifte hormoner, som ofte virker bedre end de gængse.
 • Tjekke din mavesyre, normalt, lidt eller for meget – og få det stabilseret
 • Sørge for at tjekke din fordøjelse – det er et must at den fungerer. Så god tarmbakterieflora vil der være fokus på.. og på at skabe situationer omkring din spisning, der stimulerer tarmsafterne.
 • I nogle tilfælde kan du blive anbefalet at udelade medicinering, og lade organerne byge sig selv op, gennem kosttilskuddene og livsstilsændringen…
 • Hjælpe dig ind i et godt sovemønster.
 • OG også se på hvordan du trives i dit liv! Er du mere forpligtet overfor andre end dig selv? Udlever du dine drømme, holder du pauser, lever du i stress, får du sovet nok, er der nærværd nok i dit liv!?
NB! Forbrænding og stofskiftet er det same same? Ja!

Forbrændingen kaldes også stofskiftet, og det dækker over omdannelsen af brændstof, som er vores mad og væske indtag, til energi.

Stofskiftet deles ind i tre processer: Hvilestofskiftet, Måltidsstofskiftet og forbrænding ved fysisk aktivitet.

Hvilestofskiftet eller basalstofskiftet, er udtryk for den energi din krop bruger på at holde sig selv igang. Alle de indre processer der foregår.

Måltidsstofskiftet er den energi du bruger til at omsætte et måltid. Nedbryde det, fordøje det og få det ud til resten af kroppen.

Fysisk aktivitet kræver jo energi, fordi du bevæger dig mere end hvad din krop er “forprogrammeret” til, altså de der mange indre processer. Så det er absolut den bedste måde at øge dit stofskifte/din forbrænding på – at du bevæger dig, er aktiv, motionere og træner.

Stofskiftet påvirkes selvfølgelig af mange ting:

➽ Hvad du spiser, hvor mange gange om dagen du spiser.

➽ Om der er mange giftstoffer og tungmetaller i maden, i din mund

➽ Det påvirkes af om du er stresset og presset eller lever i ro og balance.

➽ Om du er gravid eller lige har født….

➽ Og selvfølgelig af hvad du laver fysisk.

 

Lidt om træning – der sætter fut under forbrændingen

Træner du tungt og intenst, så øger du hurtigt din grundforbrænding, da den hænger sammen med, hvor stor en muskelmasse du har.

Samme træning giver så tilmed en “i nuet” stor forbrænding OG efterforbrænding. Og den form for træning kan være med til at balancere dit lave stofskifte op til det normale igen.

Du skal undgå langvarig cardio træning – konditionstræning. Det nedsætter på sigt stofskiftet… Det giver i starten et vægttab, fordi du jo bevæger dig mere lige pludselig, men vil på sigt hæmme det selv samme.

Men variation er god! Og motions/konditions træningssæt på 20 op til 30 minutter er også at anbefale, men helst ikke over det tidsinterval. Her vælger du igen den høj intensitet, ELLER direkte hård interval løbetræning. (Præcis hvordan den skal foregå, da er du velkommen til at henvende dig til mig, direkte pr. mail :o) ).

★ Link til mad der øger din forbrænding: “Optimal forbrænding”

 

Og hvad kan du så selv gøre – af uskadelige ting:

Du kan tage kosttilskud, spise jodholdige fødevarer og rense dit vand – nemt.

Kosttilskud

Kost tilskuddene vil være: c-vitaminer, multikompleks b-vitamin tilskud, omega 3 olie – helst flydende (krill olie er et godt bud), selen, jern, jod, magnesium og zink.

Hvorfor disse kosttilskud?

C-vitaminer og fiskeolie styrker immumforsvaret.

B- vitaminer støtter leveren i dens arbejde, og er esssentielt for den naturlige afgiftning.

Selen og zink er direkte og specifik støtte til stofskiftet.

Zink og magnesium er blandt andet gode for at gøre din søvn længere, dybere og stabil – de må bare ikke indtages samtidigt, minimum en time imellem. Men gerne magnesium om morgenen, og zink inden du sover.

Jern tilskud – det må bare IKKE tages samtidigt med at du får naturlige stofskifte hormoner. Men det vil du også få af vide på klinikkerne..

Jodholdige fødevarer

De jodholdige fødevarer er hytteost, kød fra køer og grise der har gået på grønt økologisk græs, det er æg og tang – alt fra havet indeholder jod.

Du kan også vælge at købe jodberigtet salt.

Men du skal ikke overfylde dig med Jod, det er ml 3000 og 6000 mcg om dagen vi skal have.

Så jeg vil ikke anbefale at du spiser en hulens masse jodholdige fødevarer, og samtidig tager et kosttilskud på 6000 mcg hver dag. Og spiser endnu flere jodholdige madvarer….

Indtænk hvad du kan spise nemt og naturligt af æg, hytteost, fisk, tang og godt lækkert kød. Brug jodberiget salt, som helst også skal være uraffineret ;o) – farvet salt. Det kan være lyserødt, gråt, brunligt.

Kan du ikke klare ret meget af de fødevarer i dine smagsløg, så er det kosttilskuddet du kunne vælge.

NB! Nogle gange sættes for store mængder radioaktivt jod i forbindelse med et nedsat stofskifte. Det får man blandt andet indenbords, hvis man har indtaget væsker for at få foretaget særlige røntgenbilleder på hospitalet….

Så det er altså alvorligt store mængder du skal op på for at skade dig selv.

Link til “Sådan holder du dig sund og velfungerende”

 

Unge piger og depression – med rod i for lavt stofskifte

Det kan ske at du er tynd, ung, træt, ikke rigtig orker eller føler dig motiveret til eller i stand til at dyrke motion… og samtidig går rundt og er trist eller deprimeret.

Måske kan du godt finde årsager til at være trist. Måske finder din hjerne på en årsag, for at få dit humør til at passe med en logisk årsag, så det virker naturligt at du er trist. Måske er det bare ikke til at forstå du er så trist. Der er ikke rigtig nogen årsag.

Spørg din mor, din familie om hvordan du havde det som barn. Frøs du tit og nemt – sådan altid kolde hænder og tæer, eller nemt fik det. Samtidig med at du havde brug for at sove meget, hvile meget og et lidt trykket trist humør. Det kan altså have sin årsag i et lavt stofskifte. Måske er du slet ikk deprimeret?

Behandlingen er den samme som jeg har beskrevet allerede – hvad der er kendt her anno 2018.

➽ Højst sandsyneligt vil du skulle tage hensyn til problemet og tage medicin resten af dine dage. Med mindre du får fundet frem til den metafysiske årsag til at din arvelige disponering er brudt ud.

Det er set at bearbejdning af de psykiske årsager, får stofskiftet til at blive normalt fungerende.

Det kræver bare at du så går til en behandler, der arbejder med at forløse sygdomme på den måde.

 

“Håber at jeg har inspireret dig og givet dig håb og viden om hvor du kan søge hen og få det rette og gode hjælp – og hvordan du kan hjælpe dig selv”.

 

Kærligst