Slank nu: 17 selvsaboterende mentale fælder, der forhindre dit vægttab

1 ✽ Selvbebrejdelse – en giftpil!

Der findes nok ikke nogen former for selvbebrejdelse, der virker positivt. Oftest er det en meget hård indre dommer, der ødelægger positiv tænkning og får os dybere ind i negative tanker og følelser om os selv.

Det kan nogle gange tendere til selvhad, som kan medføre angst. Og det fremmer på ingen måde nogen konstruktiv tilgang til dig selv.

Det øger følelsen af ikke at være noget værd, at være skamfuld eller ligefrem selvudslettende.

Mange bruger selvbebrejdelse til at ”tage sig sammen” én gang for alle, og får at forcere følelsen af aldrig at gøre ”sådan” mere. Men det stresser nervesystemet enormt! OG den stress i sig selv forhindre vægttab. Du er på flugt fra dig selv…

…. Så hvis du spiser for at dulme følelsen af at være forkert, uduelig, uelsket og måske ensom – med eller uden familie og kæreste. Så gør du det ikke nemmer for dig selv, ved at bebrejde dig selv alt muligt.

Det gælder om at finde accept af den du er. Indeni, der hvor du er din sande identitet.
 2 ✽ Skamfølelse

Skam leder os ind i selvstraf og skyhed. Vi mister evnen til at være frie, naturlige, at leve livet fuldt ud og udfolde os.

Og det smerter dybt indeni. Mange har grædt gæve tårer, når de kommer i kontakt med den længsel der er i dem, efter at være sig selv fuldt ud.

Skam er også en rigtig dum arv fra Kirken, religionen. Det er fra den tid, vi lærte at underkaste os, af frygt for at blive udstødt!

Ud med skam, ind med frihed.

3 ✽ Ikke god nok

Dette er nærmest en landeplage. Måske føler du dig god nok på nogle, eller ligefrem flere områder. Men på de områder du ikke føler dig god nok – da lider du.

Og det præger ikke kun din opfattelse af dig selv. Det kan sågar præge den oplevelse du får fra andre – altså hvordan de reagerer på dig. Men også den måde du tror de ser på dig, altså hvad du tror de synes om dig.

Det påvirker også det spejlbillede du ser, når du kigger på dig selv. Du ser ikke dig selv som den du virkelig er! Du ser din fastlåste opfattelse af dig selv.

Og det kan faktisk præge din evne for indlæring. Ikke fordi du ikke er intelligent, eller udnytter din intelligens. Men fordi du tror, du ikke kan!

Og det gør det ret svært at føle berettigelse til at være slank – og god nok, hvis det er en del af din bagage.

Og hvordan tror du så det påvirker din vej til at blive slank?

Det kan virkelig være en stor sabotør. Plus give dig behov for at guffe, for at trøste dig selv.

4 ✽ Identitetsfølelse – “Jeg er tyk!”

Hvordan opfatter du dig selv? Sådan bliver du nemlig, også selvom du godt kan mærke at der er noget ”mere”.

Hvis du har en indgroet identitet, der lyder på at du er tyk eller buttet. Så er det dét, der er sandheden for din  krop og dit ubevidste sind.

Og det du altid vil føle dig som – og værst er det: ofte forhindrer  det troen på at det kan lykkes at tabe vægt, og blive den du længes efter.

En del af dig vil simpelthen arbejde for at være tro mod din identitetsfølelse som tyk! Så det vil føles naturligt at spise så og så meget. Og unaturligt at spise mindre.

Med andre ord du kan simpelthen tage på af at føle dig tung og tyk… Det gode er at det så også at du kan tabe dig, ved at føle dig let og slank.

Nogle personer, kan have tabt op mod 70 kilo, men stadig købe alt for stort tøj!!

Fordi det simpelthen ikke har lagret sig i deres selvopfattelse – identiteten, at de har tabt alle de kilo.

Og det værste er at du kan se så forkert i spejlet, når du kigger. Og slet ikke se dig selv som den mindre størrelse du VIRKELIG er blevet.

Eller kender du det, at du husker tilbage på en tid, hvor du gik og følte dig tyk, men når du ser billeder af dig selv fra dengang, så er du faktisk ret slank!?

Det er meget vigtigt at afkoble sig identiteten som tyk. Og samtidig indkode identiteten som slank og let.

5 ✽ Ikke undvære mad og nydelse

Du skal ikke kimse af at der er noget i dig, der ikke vil afgive nydelsen ved at spise og ved at guffe. Og at du virkelig føler mad og guf er noget af det vigtigste!!

Og det er det helt klart også. Men på hvilken en måde?

På den måde at det er nydelse at spise alt det gode, lækre fedende mad – i store mængder. Og bagefter og nærmest 20 timer ud af døgnets 24, føle dig ked af det, tyk og ikke pæn eller attraktiv… ? Nej vel.

Nydelsen vil vi sjældent give slip på. Og hvis ikke den opfattelse bearbejdes, og kommer til at blive tilfredsstillet af mindre og andre ting, så bliver du med garanti fastholdt i dine vanerne. Eller falder lynhurtigt tilbage i dem efter en kur.

Der skal ikke meget til at overtale dig selv til, at du må godt guffe og liiige spise en portion mere, selvom du er mæt, hvis du går og føler protest mod at give slip på nydelsen.

Du hænder også at narre dig selv. At du bare lige skal tabe dig for eksempel 10 kilo, og så kan du spise normalt igen. Men det går ikke. Det kan ikke lade sig gøre. Plus at vi tager mere og mere på med årene, simpelthen fordi vores stofskifte falder med alderen, eftersom vores væksthormon dannelse, falder med alderen.

Men summa sumarum, du går imod et stærkt ønske i dig, om at tabe vægt. Og derfor er du låst fast i et evigt dilemma. Og bruger en masse energi på det.

★ Det her mønster arbejdes der direkte med på Online forløbet: “Slip fri af din sukkertrang”

6 ✽ Det er hårdt at være slank – perfekt og umulig at leve op til.

En anden forhindring kan være at det opfattes for hårdt for dig at skulle være så perfekt, som slanke mennesker er!! Have styr på al ting, og på sig selv. Altid gå i det perfekte tøj og være lykkelige.

OG så spørger jeg dig: ”Er de slanke så også det ”?

Næ… Altså de har bare deres udfordringer andet steds. På andre måder…Nogle mange andre få. Det gælder for alle mennesker, tykke som tynde.

Ingen er jo perfekte, for man kan pr. definition ikke være perfekt. Det er nemlig ikke en naturlov – Ingen mennesker ens eller gør det samme altid og derfor kan man ikke sætte et kriterie op for det perfekte menneske!!

Og ingen mennesker kan gå rundt og have styr på alt. Det er en mulighed.

Men det kan man så faktisk godt føle. Ved enten at udøve stor kontrol af sig selv og omverdenen – og så har man det overhovedet ikke alligevel!! –men det føles sådan, og det er en livsløgn.

Eller du kan ende med at føle, at der er styr på alt, fordi du ligger ansvaret ud til ”de højere magter” og har tillid til, at der sker det der skal ske, og at alt er godt som det er lige nu, selvom du ikke drejer på alle knapper selv.

Alle de mentale og emotionelle udfordringer der ligger og aktiverer spisevanerne og sukkervanerne, dem arbejdes der med at give slip på i et slank nu forløb hos mig. Det er det primære fokus, udover at vi taler en del om kost og træning, afhængigt hvordan det går med vægttabet.

 7 ✽ Du tror at dem du beundre besidder noget du ikke har!!
Det du beundre i andre, det indeholder du selv. Punktum. Det du er vred på hos andre, det er en skyggeside af dig selv – også punktum.

Du kan kun se det du beundre i andre, netop fordi du selv indeholder det, måske har du bare ikke kontakt til det!! Det er din følelsesmæssige adgang til den kvalitet, du ikke mærker eller ser. Men andre kan med garanti se det i dig. Der er en skæv selvopfattelse i dig.

Du har det i dig – og derfor længes du efter eller beundre du kvaliteterne i andre. Det er dit underbevidste sinds måde at prøve at få dig til at forstå, at du skal åbne op for “pandoras æske”, og opdage den kvalitet i dig – frisætte den.

8 ✽ Stor vægt er lig med stor pondus

Det kan være at du grundlæggende har den opfattelse at det gavner at ”fylde” meget. At det er trygt, for så er du ikke så nem at vælte – eller at overse.

Du tænker måske ubevidst, når du ser en splejs, at hun må da være lidt svag. Eller hun ser skrøbelig ud. Og hvis du i virkeligheden er lidt skrøbelig indeni selv, så vil du da ikke become mere skrøbelig!! Det giver ingen mening.

Så derfor er det vigtigt at spise nogle gode solide måltider, der afspejler en god solid krop og god solid styrke.

9 ✽ Jeg spiser da ikke med følelser

Det kan godt ske at du tænker dette. Men det er jo en sandhed med modifikationer! Og jeg vil gerne provokere lidt!

  • Spiser du ikke med nydelse? Det er en følelse!!
  • Spiser du ikke helst det du elsker? Ad og uhmm ja tak er følelser…
  • Spiser du ikke når du føler sult? Det er en følelse. Og der er for overvægtige altid en anden følelse bag sulten.

Det kan være en ren overlevelses følelse. Altså at det gælder om at være den stærkeste, og have de bedste gener. Det er man ikke hvis man er tynd som et fugleskræmsel – måske!?

Følelserne kan være godt og grundigt fortrængt. Og du kan sagtens være super glad og stadig ikke føle dig god nok eller elsket, også uden at du synes det påvirker dig – overhovedet – i din hverdag. Men  det ligger og styrer dine spisevaner alligevel!

Uanset hvad, så spiser vi med følelser. For nogle er vejen til at tabe sig ikke at se på deres tanker og følelser. men hvis du igen og igen og igen og igen ikke har hels med dig via kure og træning. Så kig efter i sømmene igen! For så er der noget andet der ligger og styrer dig. Og det kunne meget vel være  de følelser dér.

10 ✽ Rygrad som en regnorm! Er det dig? – Psst det passer ikke…

Der er ingen, der har en rygrad som en regnorm! Hvordan ville vi ikke se ud!? Slæbe overkroppen efter os… Nej seriøst!!

Vi har alle de evner og ressourcer, der skal til, for at vi kan lykkes med det, vi gerne vil.

MEN! Vi kan være afskåret for tilgangen til dem. Eller sagt på en anden måde, vi kan føle det som om vi ikke har det i os. Men det har vi – og det skal bare graves frem!!

Du ville nemlig slet ikke tænke på om du ku eller ej, hvis du ikke kendte til det indeni dig.

 11 ✽ Følelser er ikke velkomne

Det kan være svært at håndtere følelser, de kan for nogle være direkte uvelkommende, ubehagelige eller vi kan være meget bange for at mærk dem.

Vi har alle måder at dulme vores følelser på… Det kan være ved at spise maget mad, eller ved at spise slik og lækre søde sager. Men det kan lige så vel være overaktivitet – at holde sig beskæftigte hele tiden, rygning, alkohol, arbejde arbejde arbejde, vi tyer til for ikke at komme i kontakt med os selv, eller forholde os til problemer, eller bare for at have en “aktiv fortrængnings teknik”.

Du tænker måske ligefrem: “Hvad har følelser med mad at gøre? Det har ikke noget på sig at der kan være en sammenhæng”!
Men det er der – det sidder jeg med hver dag i min klinik og hjælper folk til at afkoble, og får styr på følelserne tilknyttet maden og livets problematikker.

Har du tænkt over at nydelse også er en følelse!?

12 ✽ Kropskontakt – hvad mener ”de” når der bliver sagt, at jeg ikke er i kroppen!? Og hvordan påvirker det min måde at spise på??

Du mærker ikke din krops signaler om at nu er du mæt… Du opdager først “for sent” at du er proppet!

Du kan en hel aften proppe noget ned i halsen, og ubevidst overhøre eller bevidst overhøre at din mavesæk er ved at sprænges.

Du kan heller ikke mærke når noget er en dårlig spise for dig

Eller mærke når dub krop signalerer at nu er der kommer mere end rigeligt sukker ind, og at det faktisk er belastende for din

13: Rart at slippe for tilnærmelser!!

Det er ikke så få kvinder, der går og gemmer sig i en krop, de tror ikke er attraktiv for nogen. Mange af dem er heller ikke klar over at det er en faktor, de må forholde sig til når de vil tabe sig!

Det at veje for meget kan både være en strategi for ikke at være lækker at se på.

Eller ikke at føle sig lækker, så der ikke lægges mærke til flirtende blikke.

ELLER at det er forbudt at være smuk!

14 ✽ Indre uro – Fed mad virker urodæmpende. Vidste du det?

Det er ikke særligt nemt at tabe dig, hvis dit nervesystem er i uro. Og fed mad er blandt andet noget der beroliger kroppen.

Stress er ikke kun den version, som er blevet definitionen på stress på dit arbejde. Der er også stress former, der har sit ophav både i din familie, og i din opvækst. De to former, især den sidste ligger og præger rigtig mange vægttabs problematikker.

Det hedder også cortisolstress. Det er det der giver deller på maven – oftest. Men det kan nedsættes ved at gå i seng til kl 22.oo

Sove i et mørkt og uforstyrret rum.

Derudover kan du lave de små øvelser jeg kommer til at lave en video om, her i løbet af foråret 2014. Der kommer link ind her så snart den er på plads. Og det giver jeg besked om via Nyhedsbrevet og Facebook 🙂

15 ✽ Går du i protest? For eksempel mod det din familie har fortalt dig?

Du kan meget vel veje det du gør, fordi du ikke vil følge familiens usagte krav. Du vil bestemme selv. Og du gider i hvert fald ikke lade dig styre af samfundet om at man skal være så og så slank, for at være god nok. Det skal du nok selv bestemme, selv styre. Og kan nærmest blive rasende over alt det fokus på slankeri og sund mad!

Der er ingen, der skal styre hvad du spiser, om det skal være økologisk eller biodynamisk. Burhøns eller skrabeæg. Nej tak, det klarer du selv.

Og du vil godt nok heller ikke ende med, at give din mor ret i, at du var forkert som “tyk”. Hvilket det nærmest vil føles som, hvis du ender med at blive slank. Så vil det være som at give hende ret i at det var ok at gå og være efter dig, og gøre dig så ked af det. – Hvis det var det din mor gik og gjorde.

Selvom du samtidig rigtig gerne vil smide 5-10 kilo. Men fordi der er alle disse protester indeni – eller bare en enkelt – så saboterer de indre tanker og følelser at du får tabt de kilo du ønsker. Det er på et ubevidst plan, at din protest får dig til at spise.

16 ✽ Opgivelsen – jeg kan ikke – jeg tror ikke på at jeg kan lykkes med at tabe mig

Du kan ikke tabe dig hvis du ikke tror på det – eller helt korrekt, du vil hurtigt stagniere i vægtnedgang. Du vil instinktivt sabotere dig selv, på trods, for at leve op til din overbevisning om at det ikke kan lykkes.

Du vil have en tendens til at opgive hurtigt

Mange med denne indre sabotør, shopper rundt mellem mange kure, mange af de nye kost trends og forsøger at finde “det rigtige”. Men det findes ikke, for der er en sabotør i vejen!!

17 ✽ Overleveren. Der er ikke nok!

Du kan være drevet af at din hjerne er i overlevelsesmode. At din amygdala er ret aktiv, og derfor er der en grundfølelse af at der er fare på fædre. Det kan være dig bevidst og det kan styre dig ubevidst.

Det fænomen kan sætte sig som at du ikke må føle et strejf af sult! Du går ikke uden for en dør, uden at vide hvor på turen du eventuelt kunne køre ind og købe noget at spise – HVIS du nu skulle for bryg for det. Du tager måske altid noget at spise med – en snack.

Du “tanker hellere op”, end at risikere at stå og blive sulten et sted, hvor der ikke kan købes noget hurtigt.
Du står sikkert også ret hurtigt henne ved buffeten, for ikke at stå og vente utålmodigt bagerst i køen, og risikerer at komme til tomme fade…. Sådan er det, når overleveren er på overarbejde.

Så sultfølelsen er skræmmende for dit indre – og du må sikre dig mod den.

 

★ Se hvad du kan få ud af forløbet slank nu

★ Se hvilke overraskende sammenhænge, der kan være mellem spisevaner og mentale mønstre

Håber du kunne genkende dig selv i en eller flere af punkterne – for så ved du at der er noget at gøre!! Og du er IKKE den eneste!!!

 

Kærlig hilsen Gitte Gade

Gitte Gade